Oslabenie rubľa má negatívny vplyv na nemecké automobilky

23.03.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 23. marca (TASR) - Oslabenie rubľa má negatívny vplyv na nemeckých výrobcov áut. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Už teraz prostredníctvom kurzu rubľa pociťujeme, že sa nás to týka," uviedol šéf automobilky Opel Karl-Thomas Neumann v rozhovore pre Automobilwoche. Ruská mena sa dostala pod tlak pre konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

Neumann však počíta s uvoľnením situácie. "Isté je, že Rusko do roku 2020 bude najväčším európskym automobilovým trhom. A dovtedy bude vývoj prebiehať ako pri maratóne - budú existovať vrcholy aj prepady."

Aj ostatné automobilky pociťujú vplyv slabého rubľa. "Cítime riziká na strane výmenných kurzov. Rubeľ výrazne oslabil," uviedol finančný riaditeľ BMW Friedrich Eichiner pre Automobilwoche. Ak sa však kríza neprehĺbi, BMW nebude musieť zmeniť svoju prognózu pre tento rok. O vplyve slabého rubľa už nedávnom hovoril aj finančný šéf Volkswagenu Hans Dieter Pötsch.

Naopak, šéf Audi Rupert Stadler je zatiaľ vzhľadom na situáciu v Rusku pokojný. "Myslím si, že prémiové automobilky môžu počítať s menšími dôsledkami," povedal Stadler pre Automobilwoche. Riziko spojené s kolísaním výmenného kurzu je však podľa neho pre všetky firmy "veľkou výzvou na pozadí politickej diskusie o Kryme".
 

Vyberte región